Pasztet z indyka z rosołu z pieczarkami i boczkiem

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Dość często gotuję rosół z porcji rosołowej z indyka (skrzydła i szyja). Ugotowane mięso oddzielam od kości, zamrażam i czekam na kolejny rosół. Z dwóch takich porcji, warzyw z rosołu, kilku pieczarek i kawałka boczku powstał ten pyszny pasztet.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 g mięsa indyka z rosołu (bez kości)
    250 g warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por)
    6 brązowych pieczarek (170 g)
    150 g boczku wędzonego parzonego
    2 jajka
    1/2 płaskiej łyżeczki imbiru
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    1 czubata łyżeczka majeranku
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Pasztet z indyka z rosołu z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia. Mięso, warzywa i boczek mielimy w maszynce dwukrotnie, do drugiego mielenia dokładamy pieczarki. Do masy dodajemy jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • 2. Masę mięsną przekładamy do keksówki o wymiarach 25cm x 11cm wysmarowanej tłuszczem, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczmy 60 minut (z termoobiegiem). Upieczony pasztet studzimy, wyjmujemy z formy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Zamiast mięsa z indyka można użyć innego gotowanego mięsa z rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Pasztet z indyka

To może cię zainteresować