Pasztet z indyka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonkę i warzywa włóż do garnka. Zalej wodą tak aby przykryło warzywa i mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu do miękkości.
2.Na patelnie wlej trochę oleju. Wrzuć pokrojoną w talarki cebulę. Smaż około 5 minut. Dodaj wątróbkę. Dalej smaż 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodaj jabłko pokrojone w pół ćwiartki. Dodaj sól, pieprz i majeranek. Smaż kolejne 5 minut. Ostudź.
3.Gotową golonkę i warzywa wyjmij z wywaru i ostudź. Namocz bułkę w wywarze. Wszystko również z bułką tartą przekręć przez maszynkę na drobnych oczkach (ja jeden raz może być jednak 3 razy). Dodaj jajka i pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszaj.
4.Wyłóż masę do foremki do pasztetów wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż pokrojone w pół talarki jabłka i żurawinę. Piecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 50 minut.
Komentarze