Pasztet z indyka z jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Moja propozycja na pasztet z dodatkiem aromatycznych jabłek.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 nieduża golonka z indyka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1 cebula
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól
    pieprz


    400 g wątróbki z indyka
    4 cebule
    2 jabłka
    majeranek
    sól
    pieprz
    olej

    1 bułka
    2 jajka
    pieprz ziołowy

    do dekoracji: jabłko, żurawina, orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z indyka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonkę i warzywa włóż do garnka. Zalej wodą tak aby przykryło warzywa i mięso. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu do miękkości.
  • 2. Na patelnie wlej trochę oleju. Wrzuć pokrojoną w talarki cebulę. Smaż około 5 minut. Dodaj wątróbkę. Dalej smaż 5 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodaj jabłko pokrojone w pół ćwiartki. Dodaj sól, pieprz i majeranek. Smaż kolejne 5 minut. Ostudź.
  • 3. Gotową golonkę i warzywa wyjmij z wywaru i ostudź. Namocz bułkę w wywarze. Wszystko również z bułką tartą przekręć przez maszynkę na drobnych oczkach (ja jeden raz może być jednak 3 razy). Dodaj jajka i pieprz ziołowy. Dokładnie wymieszaj.
  • 4. Wyłóż masę do foremki do pasztetów wyścieloną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż pokrojone w pół talarki jabłka i żurawinę. Piecz w piekarniku w temp. 200 stopni przez ok. 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować