Pasztet z grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch zalewamy podwójną ilością wody i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Gdy podwoi swoją objętość gotujemy go do miękkości.Mielimy blenderem (warto nie odlewać wody,gdyż bez niej groch będzie bardzo suchy i ciężko będzie go mielić). Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy na patelnie i smażymy ok 5 minut. Na koniec dodajemy groszek z puszki. Warzywa mieszamy z grochem i żółtym serem oraz dodajemy do nich 2 jajka. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, równamy boki. Można posypać małą ilością bułki tartej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 45 minut (do czasu aż góra się zarumieni).
Komentarze