Pasztet z grochu

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszny wegetariański pasztet :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki suchego grochu,pół puszki groszku, 1 duża marchew, Duża cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, 2 łyżki startego żółtego sera, 2 surowe jajka,sól, pieprz – ulubione przyprawy (ja wzięłam majeranek,paprykę słodką).
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z grochu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch zalewamy podwójną ilością wody i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Gdy podwoi swoją objętość gotujemy go do miękkości.Mielimy blenderem (warto nie odlewać wody,gdyż bez niej groch będzie bardzo suchy i ciężko będzie go mielić). Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż nabiorą złotego koloru. Marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy na patelnie i smażymy ok 5 minut. Na koniec dodajemy groszek z puszki. Warzywa mieszamy z grochem i żółtym serem oraz dodajemy do nich 2 jajka. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, równamy boki. Można posypać małą ilością bułki tartej. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 45 minut (do czasu aż góra się zarumieni).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować