Pasztet z głowizny

4.5 (165 ocen)

Nauczył mnie mój tata Henryk, natomiast jemu przepis pokazała jego mama.

Składniki:

  • Na keksówkę:
    1 kg mięsa - głowizny
    5 niewielkich skórek wędzonych
    20 dag wątroby wieprzowej
    2 jajka
    łyżka kaszy manny
    3 marchewki
    cebula
    ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z głowizny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Głowiznę i skórki gotujemy ok godziny.
    Wątrobę sparzamy wrzątkiem.
    Warzywa obieramy myjemy. Marchew w całości gotujemy ok 15 min. Kroimy w kostkę.
    Ostygnięte mięso mielimy 3 razy, najpierw przez sitko o średnich oczkach, potem na najmniejszych(jak do maku). Mielimy także cebulę i ziele.
    Doprawiamy mocno, dokładnie mieszamy, wbijamy jajko, dodajemy kaszę.
    Keksówkę obsypujemy kaszą manna, układamy połowę mięsa, na to wysypujemy marchew, przykrywamy reszta mięsa.
    Pieczemy ok 90 minut.Wyjmujemy z blaszki po ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować