Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną

0 (0 ocen)

Robiłam już kiedyś pyszną pastę z gęsiej wątróbki, tym razem postanowiłam zrobić prosty pasztet z dodatkiem żurawiny. Wyszedł naprawdę świetny,lekko słodkawy, robi się go szybko, bardzo polecam!

Składniki:

  • ok 250 g wątróbki gęsiej
    mleko do zamoczenia wątróbki (opcjonalnie)
    1/2 cebuli
    2 - 3 ząbki czosnku
    ok. 50 g miękkiego masła
    łyżka żurawiny suszonej
    ok 100 ml wina Porto
    sól
    pieprz
    + roztopione masło do polania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasty Pasztet

Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żurawinę zalać winem Porto (tak aby była zakryta), odstawić na bok. Wątróbkę umyć, oczyścić i przez ok godzinę moczyć w mleku.
  • 2. 2. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Zdjąć z patelni i odstawić na bok.
  • 3. 3. Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć, włożyć na patelnię i smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni, ale w środku nadal będzie różowa. Najlepiej co jakiś czas wyjąć kawałek wątróbki na deskę, przekroić i sprawdzić czy jest wystarczająco usmażona. Przesmażona będzie sucha i nie taka gładka.
  • 4. 4.Usmażone wątróbki włożyć do blendera, dodać cebulę, posiekany czosnek, połowę namoczonej żurawiny i całe porto, posolić i popieprzyć. Zmiksować wątróbkę na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej masła.
  • 5. 5.Przełożyć do naczynia, wierzch polać roztopionym masłem i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego!

Porady

wyszły 3 pojemniki po ok 100 ml każdy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś Wątróbka drobiowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować