Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pasztet z gęsi bardzo często gości w moim domu i za każdym razem staramy się, by był z innymi dodatkami :)

  • 50 min

Składniki:

  • 1kg ugotowanego mięsa gęsiego
    20 dag wątróbek
    10 dag żołądków
    5-6 marchewek
    1 duży por
    2 pietruszki
    3 cebulki
    40 dag słoniny
    3 łyżki masła roślinnego
    4 jajka
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z gęsi z pieczarkami w środku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet po rozkrojeniu 1. Por, marchewki, korzeń pietruszki i słoninę zalewamy wodą i gotujemy razem przez 1 godzinę. W osobny naczyniu gotujemy do miękkości wątróbki i żołądki. Cebule kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Mięso z gęsi, ugotowane warzywa, słoninę, wątróbki z żołądkami oraz przesmażoną cebulkę mielimy w maszynce do mięsa. (Mięso z gęsi jest wcześniej ugotowane – także wcześniej możemy zrobić na nim rosół, obrać z kości i wykorzystać do pasztetu). Do zmielonych składników wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem, jarzynką, majerankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi wg własnego uznania. Dokładnie wszystko wyrabiamy ręką, a następnie przekładamy do waskiej formy. Pieczarki lekko obgotowujemy w wodzie (ok 5 minut), następnie za pomocą łyżeczki wyjmujemy przez środek farsz, robiąc dziurki do włożenia pieczarek. Pieczarki wkładamy do otworów kapeluszem do góry, a następnie wyjętym farszem przykrywamy grzybki i wszystko równamy. Pasztet pieczemy ok 1h i 20 minut w temp 180*. Wyjmujemy i kroimy dopiero gdy jest całkiem zimny

Porady

.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

pasztet z gęsi

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zapiekany pasztet z gęsi

To może cię zainteresować