Pasztet z fasolki szparagowej

4.5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pasztet warzywny na bazie fasolki szparagowej z dodatkiem kolorowej papryki.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • • 1/2 kg fasolki szparagowej
    • 6 jajek
    • 2 bułki kajzerki
    • 2 średnie cebule
    • 100 g sera żółtego
    • pęczek natki pietruszki i kolendry
    • olej do smażenia
    • po 1/2 małej papryki żółtej, pomarańczowej i czerwonej
    • sól, pieprz, majeranek
    Sos chrzanowy:
    • 1 szklanka śmietany kwaśnej
    • 2 łyżki chrzanu startego
    • 1 łyżka majonezu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz, cukier do smaku
    • pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Fasolkę ugotować w osolonej wodzie. 4 jajka ugotować na twardo.
    • Cebulę pokroić, obsmażyć na oleju, bułki namoczyć w ciepłej wodzie. Ser zetrzeć na tarce.
    • Zmielić w maszynce o dużych oczkach fasolkę, cebulę, jajka ugotowane i odciśnięte bułki.
    • Do zmielonej masy dodać surowe jajka, starty ser, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    • Zieleninę drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Wymieszać.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut, do suchego patyczka.
    • Wymieszać wszystkie składniki sosu, posypać koperkiem.
    • Podawać z sosem chrzanowym.

Porady

Smakuje na ciepło i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować