Pasztet z fasoli ze śliwką

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To pasztet, który łączy w sobie cudowne smaki: fasoli, suszonych grzybów, aromatycznego boczku i orzeźwiającej, słodkiej śliwki. Całość godna polecenia, więc polecam:). Taki pasztet sprawdzi się przy każdej okazji.

Jaga85
  • 30 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 30x 12 cm:
• 420 gram fasoli Jaś,
• 2 duże cebule,
• 3 jajka,
• 40 gram suszonych grzybów,
• Około 2 łyżeczki mielonego kminku,
• Około 2 łyżeczki majeranku,
• Pęczek natki pietruszki,
• 1 łyżeczka tymianku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• 4 łyżki bułki tartej,
• 1 łyżka kaszy manna,
• Około 100 gram suszonej śliwki kalifornijskiej,
• Około 10 długich plasterków wędzonego boczku,
• Olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z fasoli ze śliwką

  • namoczona fasola1. Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.
  • namoczone grzyby2. Tak samo czynimy z grzybami. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Ugotowaną pozostawiamy w wodzie do ostygnięcia. Grzyby gotujemy około 30 minut. Także pozostawiamy do ostygnięcia.
  • fasola przed miksowaniem3. Zimny groch odsączamy z wody. Odsączony przekładamy do malaksera.
  • doprawianie4. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Całość miksujemy. W trakcie miksowania pasztet doprawiamy do smaku według uznania.
  • dodanie do masy pozostałych składników5. Tak przygotowaną, zmiksowaną i doprawioną fasolę przekładamy do miski. Dodajemy do niej drobno pokrojone grzyby, jajka, bułkę tartą oraz kaszę manna. Całość miksujemy dodając pokrojoną natkę pietruszki.
  • przygotowanie foremki6. Foremkę smarujemy olejem. Jej dno i boki wykładamy plasterkami boczku.
  • wykładanie śliwek7. Na boczek wykładamy połowę przygotowanej fasolowej masy. Wzdłuż foremki na środku masy fasolowej układamy gęsto koło siebie śliwki. Śliwki przykrywamy pozostałą masą. Górę pasztetu przykrywamy boczkiem. Pasztet wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 55 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy z foremki po lekkim przestudzeniu, by zachował swój kształt. Pasztet studzimy i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekfasolaPasztetśliwki kalifornijskie

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet ze śliwką

Dodane przez: Henryka

Pasztet ze śliwką

Pierwszy raz się odważyłam na zrobienie...

pasztet

Dodane przez: Bożena Z.

Drobiowy pasztet ze śliwką.

Jest smaczny, w zadnym stopniu...

Pasztet ze śliwką

Dodane przez: JolaFasola

Pasztet z kaszy gryczanej ze śliwką

Lekka i bardzo smaczna wersja tradycyjnego...

Pasztet z fasolki szparagowej

Dodane przez: Goszka

Pasztet z fasolki szparagowej

Pasztet warzywny na bazie fasolki...

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Dodane przez: rosik93

Pasztet drobiowy ze śliwkami

Pasztet w sam raz na wielkanoc.

Pasztet z fasoli

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pasztet z fasoli

Zapraszam na pyszny pasztet, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE