Pasztet z fasoli z puszki -zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek

4.49 (176 ocen)

  • 60 min

Robiliście kiedyś pasztet bez mięsa ? Jeśli nie, to najwyższy czas żeby taki upiec ! Ten wegański pasztet zawiera fasolę, marchew, cebule i suszone pomidory czyli jednym słowem: samo zdrowie! Pasztet z fasoli ma kremową konsystencję, bardzo dobrze się kroi i będzie świetnym dodatkiem do pieczywa.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 puszki fasoli lub 250 g suchej
    1-2 duże marchewki
    70 g suszonych pomidorów w oleju
    1 mała lub pół dużej cebuli
    1-2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mielonego lnu
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (opcjonalnie)
    1 łyżeczka oregano
    3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z fasoli z puszki -zdrowy, wegański, bezglutenowy, bez mleka i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę z puszki wyjmujemy i płukamy pod bieżącą wodą. (Suchą fasolę namaczamy minimum 12 h. Na następny dzień odlewamy wodę w której się moczyła i wlewamy świeżej. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości (ok. 45 minut).

    Marchewkę bez obierania wkładamy do osobnego garczka i gotujemy do miękkości. Ugotowaną, studzimy i obieramy ze skórki
  • 2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżeczki oleju z pomidorów. Cebulę dość drobno kroimy i wrzucamy na patelnię wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Podsmażamy nie za długo żeby czosnek się nie przypalił.
  • 3. Fasolę wrzucamy do wyższego naczynia i blenderem dokładnie mielimy na jednolitą masę. Kolejno dodajemy marchew, suszone pomidory. Do miski dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, mielony len, oregano, sól pieprz i opcjonalnie czosnek granulowany. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.
  • 4. Keksówkę przed pieczeniem możemy posmarować oliwą i oprószyć zmielonym lnem, ale jeśli tego nie zrobicie pasztet i tak powinien się upiec. Do foremki przekładamy i równamy masę. Nasz pasztet pieczemy przez 40 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180. Po upieczeniu formę z pasztetem wyjmujemy i studzimy.

Porady

Pasztet podajemy dopiero gdy wystygnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować