Pasztet z czerwonej fasoli

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia i jest w środku wilgotny.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • • 500 g fasoli czerwonej
    • 250 g mięsa wołowego
    • 1 szklanka śliwek suszonych
    • 5 jajek
    • 2 cebule
    • 1 mały por
    • 3 marchewki
    • 1 bułka kajzerka
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku
    • olej i otręby pszenne do blaszek

Pasztet z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Fasolę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc.
    • Następnego dnia gotować ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania na 30 minut dodać obrane marchewki.
    • Cebulę obrać i pokroić razem z porem w plastry, przesmażyć na oleju razem z pokrojonym mięsem. Podlać odrobiną wody i poddusić.
    • Bułkę namoczyć w wodzie.
    • Fasolę, marchewkę, mięso, śliwki i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę.
    • Do zmielonej masy dodać jajka i przyprawy.
    • Masę przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i posypanych otrębami pszennymi.
    • Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy