Na pierwszy rzut oka trudno zgadnąć, z czego jest zrobiony. Ma kolor pasztetu mięsnego, ale wyczuwa się smak fasoli i słodkawych śliwek suszonych. Nie rozsypuje się podczas krojenia i jest w środku wilgotny.
2 godz. 40 min
Składniki:
• 500 g fasoli czerwonej
• 250 g mięsa wołowego
• 1 szklanka śliwek suszonych
• 5 jajek
• 2 cebule
• 1 mały por
• 3 marchewki
• 1 bułka kajzerka
• 3 łyżki sosu sojowego
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich i majeranku
• olej i otręby pszenne do blaszek
Pasztet z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Fasolę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc.
• Następnego dnia gotować ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania na 30 minut dodać obrane marchewki.
• Cebulę obrać i pokroić razem z porem w plastry, przesmażyć na oleju razem z pokrojonym mięsem. Podlać odrobiną wody i poddusić.
• Bułkę namoczyć w wodzie.
• Fasolę, marchewkę, mięso, śliwki i odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę.
• Do zmielonej masy dodać jajka i przyprawy.
• Masę przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i posypanych otrębami pszennymi.
• Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.
Komentarze