Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Pasztet jest łagodny i delikatny w smaku. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    1 łyżeczka soli himalajskiej do cukinii
    1/2 czerwonej papryki
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    3 jajka
    1/4 szkl oliwy
    10 łyżek płatków jaglanych
    1 szkl kaszy manny
    1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
    1 łyżka soli
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżki ziół prowansalskich
    1/2 szkl kaszy jaglanej
    1 szkl gorącej wody
    woda do przepłukania kaszy
    keksowka 28 x 15 x 7,5
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukujemy gorąca i zimna wodą. Do garnka wlewamy gorąca wodę i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Ugotowaną kaszę studzimy. Cukinię myjemy i osuszamy z wody, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę.
    Cukinię dociskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy ( jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej płatków jaglanych). Wyrabiamy masę na pasztet i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskamy.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować