Zapraszam na smaczny pasztet warzywny z cukinii. Dodatek marchewki świetnie wygląda i komponuje się ze smakiem cukinii. Pasztet możemy jeść na ciepło na obiad z sosem np. pieczarkowym lub na zimno na kanapce. Polecam
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
500 g cukinii (bez pestek)
2 średnie marchewki
1 cebula
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
3 jajka
1/3 szkl oleju
1/2 szkl kaszy manny
1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
1 łyżeczka soli, pieprzu i curry
Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę myjemy i obieramy, cebulę obieramy z łusek a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu, przekładamy do miski. Do cukinii ścieramy na tarce o dużych oczkach cebulę i marchewki. Koperek drobno kroimy i dokładamy do ;pozostałych warzyw z przeciśniętym czosnkiem, mieszamy i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masę na pasztet do aluminiowej foremki (sporej), wyrównujemy. Wkładamy pasztet do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Komentarze