1,5 kg mięsa z indyka
20 dag cielęciny
20 dag karkówki
10 dag słoniny
marchewka średniej wielkości
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
cukinia
pół pęczka natki
2 czerstwe bułki kajzerki
3 jajka
oliwa z oliwek
po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
2 liście laurowe
Pieprz cayenne
Pasztet z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrałem marchewkę i cebulę . Do dużego garnka włożyłem wszystkie rodzaje mięsa , słoninę , cebulę , marchewkę , ziarna pieprzu i ziela angielskiego , liście laurowe.
Zalałem wodą , posoliłem , gotowałem 30 min.
Wyjąłem słoninę a resztę mięsa gotowałem jeszcze godzinę.
Cukinię umyłem , pokroiłem w słupki . Natkę pietruszki po opłukaniu posiekałem.
Czosnek po obraniu również posiekałem. Rozgrzałem na patelni 2 łyżki oliwy , zeszkliłem cebulę i czosnek , dodałem cukinię , smażyłem 5 minut.
Ugotowane mięso wyjąłem , przestudziłem , zmieliłem 2 razy. W wywarze namoczyłem kajzerki , odcisnąłem , dodałem do mięsa. Dołożyłem cukinię , natkę , jajka , 2 łyżki oliwy.
Doprawiłem solą , pieprzem , po pół łyżeczki oregano i tymianku.
Masę wyrobiłem , wyłożyłem do natłuszczonej formy . Piekłem w piekarniku 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze