Pasztet z cukinią

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dla wielbicieli pasztetów.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 1,5 kg mięsa z indyka
    20 dag cielęciny
    20 dag karkówki
    10 dag słoniny
    marchewka średniej wielkości
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    cukinia
    pół pęczka natki
    2 czerstwe bułki kajzerki
    3 jajka
    oliwa z oliwek
    po 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
    2 liście laurowe
    Pieprz cayenne

Pasztet z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrałem marchewkę i cebulę . Do dużego garnka włożyłem wszystkie rodzaje mięsa , słoninę , cebulę , marchewkę , ziarna pieprzu i ziela angielskiego , liście laurowe.
    Zalałem wodą , posoliłem , gotowałem 30 min.
    Wyjąłem słoninę a resztę mięsa gotowałem jeszcze godzinę.

    Cukinię umyłem , pokroiłem w słupki . Natkę pietruszki po opłukaniu posiekałem.
    Czosnek po obraniu również posiekałem. Rozgrzałem na patelni 2 łyżki oliwy , zeszkliłem cebulę i czosnek , dodałem cukinię , smażyłem 5 minut.

    Ugotowane mięso wyjąłem , przestudziłem , zmieliłem 2 razy. W wywarze namoczyłem kajzerki , odcisnąłem , dodałem do mięsa. Dołożyłem cukinię , natkę , jajka , 2 łyżki oliwy.
    Doprawiłem solą , pieprzem , po pół łyżeczki oregano i tymianku.
    Masę wyrobiłem , wyłożyłem do natłuszczonej formy . Piekłem w piekarniku 60 minut w temperaturze 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy