Pasztet z cukinii

4.5 (149 ocen)

  • 30 min

Przepis mam od znajomych. W smaku tego pasztetu można się zakochać :)

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki startej cukinii (odsączonej)
    3 szklanki tartej bułki
    pól szklanki oleju
    1 tarta cebula
    1 tarta marchewka
    200g pieczarek
    3 jajka
    200g sera żółtego startego
    natka pietruszki (garść)
    gałka muszkatołowa mielona (pół łyżeczki)
    sól
    pieprz
    słodka papryka w proszku do smaku
    2 ząbki czosnku
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet z cukini 1. Cukinię, cebulę, marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach ( ja użyłam malaksera). Odstawiamy na ok 15 min, odciskamy sok z cukinii.
  • Pasztet z cukini 2. Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i smażymy do odparowania soków.
  • Pasztet z cukini 3. Do miski dajemy warzywa, smażone pieczarki, bułkę tartą, jajka, starty ser żółty, olej, natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
  • Pasztet z cukini 4. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy jeszcze na ok 20 min. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez ok 60 min. Z formy wyciągać po całkowitym ostudzeniu.

Porady

Pasztet można podawać z sosem pomidorowym, ketchupem lub pomidorami. Taki pasztet można też zrobić z mięsem mielonym, zamiast żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować