Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię, cebulę, marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach ( ja użyłam malaksera). Odstawiamy na ok 15 min, odciskamy sok z cukinii.
2.Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy i smażymy do odparowania soków.
3.Do miski dajemy warzywa, smażone pieczarki, bułkę tartą, jajka, starty ser żółty, olej, natkę pietruszki i przyprawy do smaku.
4.Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy jeszcze na ok 20 min. Przekładamy do keksówki i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez ok 60 min. Z formy wyciągać po całkowitym ostudzeniu.
Porady
Pasztet można podawać z sosem pomidorowym, ketchupem lub pomidorami. Taki pasztet można też zrobić z mięsem mielonym, zamiast żółtym serem.
Komentarze