Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oryginalny i bardzo smaczny vege pasztet. Przy użyciu blendera robi się go w kilka minut, potem pozostaje pieczenie i to co najlepsze czyli degustacja.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na jedną podłużną foremkę:

    20 dag ciecierzycy (cieciorki)
    1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
    3 cebule
    3 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    świeżo starty pieprz
    1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki
    ziarna słonecznika do posypania




Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia obgotować ją ok 30-40 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
    2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Odstawiamy i studzimy.
    3. Pomidory wyciągamy z oleju, odmierzamy 1/2 szklanki.
    4. Do miski dajemy wszystkie składniki, nie używamy soli, bo pomidory z zalewy są wystarczająco słone. Za pomocą blendera, wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wierzch posypujemy ziarnami słonecznika. Zapiekamy w tem. 175 C, przez ok. 50 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować