Pasztet z ciecierzycy i warzyw

4.99 (183 ocen)

Taki pasztet jest bardzo smaczny i bardzo sycący. Bardzo lubię do świeżego pieczywa. Idealny na śniadanie. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 25 dag ciecierzycy
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 niewielka cebula
    kawałek selera ( około 20 dag )
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku

    Dodatkowo:
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Zobacz również:

Bezy Pasztet

Pasztet z ciecierzycy i warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie ją odcedzamy.
  • 2. Warzywa obieramy i myjemy, następnie razem z ciecierzycą gotujemy do miękkości. Ugotowane dokładnie odcedzamy i studzimy.
  • 3. Warzywa razem z ciecierzycą miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Ja miksowałam blenderem, ale polecam maszynkę ponieważ blender szybko mi się zapychał i pozostało mi kilka niezmielonych ziaren ciecierzycy.
  • 4. Do masy wbijamy jajka, dodajemy olej, natkę pietruszki i zioła prowansalskie, całość dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Dwie małe lub jedną większą foremkę aluminiową smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy masę na pasztet lekko ją ubijając.
  • 6. Pasztet pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczony pasztet studzimy, kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować