Pasztet z Ciecierzycy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny i zdrowy vege pasztecik, którym można objadać się bez wyrzutów sumienia

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki suchej ciecierzycy (o pojemności 250ml)
    1 jajo (można pominąć)
    2 marchewki
    Kawałek pora (około 40cm)
    0,5 cebuli
    1 pietruszka
    150ml passaty pomidorowej
    3 łyżki bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    2 łyżeczki suszonego lybczyku
    0,5 łyżeczki białego pieprzu
    3-4 łyżeczki soli himalajskiej
    Odrobina suszonej papryki chili
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    Olej kokosowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzyce należy dzień wcześniej opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 12h. Następnie po upływie czasu ciecierzycę ponownie opłukać, zalać wodą i gotować pod przykryciem przez około 30min do miękkości.
    2. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki por, zeszklić a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę po czym chwilę jeszcze wszystko razem przesmażyć. Pod sam koniec dodać passate pomidorową i dusić przez ok.10min.
    3.Do misy blendera wrzucić ugotowaną ciecierzycę, uduszone w passacie warzywa i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, suszonym lubczykiem, białym pieprzem, papryką chili, gałką muszkatołową a następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 60min w temperaturze 180°C (góra-dół). Smacznego ♥

Porady

Pasztet możemy wzbogacić dodatkowo o suszone śliwki, żurawinę, czarnuszkę, orzechy, suszone pomidory, oliwki, słonecznik, pestki dyni itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować