Pasztet z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Podudzie opłukać. Włoszczyznę obrać, opłukać i razem z mięsem przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprawić do smaku solą i wstawić na gaz. Gotować do momentu kiedy mięso będzie miękkie. Mięso razem w warzywami wyjąć z wywaru i ostudzić. Wątróbkę opłukać, oczyścić i zalać ją gorącym wywarem. Parzyć 20 minut, ostudzić. Z podudzia oddzielić mięso od kości. Ugotowane mięso wieprzowe, z kurczaka, boczek oraz wątróbkę zmielić w maszynce 3 razy. Do mięsa dodać 2 marchewki i 2 pietruszki z wywaru oraz namoczone i odciśnięte bułki (zmielić to razem z mięsem). Do masy mięsnej dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać. Przełożyć do formy keksowej. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dobrze ostudzić.
Komentarze