Pasztet z boczkiem

4.46 (199 ocen)

nie tylko na Wielkanoc

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa wieprzowego
    0,5 kilograma boczku
    0,5 kilograma wątróbki drobiowej
    1 kilogram podudzia z kurczaka
    2 czerstwe bułki
    1 pęczek włoszczyzny
    liść laurowy
    ziele angielskie
    2 jajka
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    kilka plastrów parzonego boczku na wierzch
Wystaw ocenę:

4.46 (199 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Podudzie opłukać. Włoszczyznę obrać, opłukać i razem z mięsem przełożyć do garnka. Zalać wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprawić do smaku solą i wstawić na gaz. Gotować do momentu kiedy mięso będzie miękkie. Mięso razem w warzywami wyjąć z wywaru i ostudzić. Wątróbkę opłukać, oczyścić i zalać ją gorącym wywarem. Parzyć 20 minut, ostudzić. Z podudzia oddzielić mięso od kości. Ugotowane mięso wieprzowe, z kurczaka, boczek oraz wątróbkę zmielić w maszynce 3 razy. Do mięsa dodać 2 marchewki i 2 pietruszki z wywaru oraz namoczone i odciśnięte bułki (zmielić to razem z mięsem). Do masy mięsnej dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Masę dobrze wymieszać. Przełożyć do formy keksowej. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dobrze ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować