PASZTET

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre smarowidło na chlebek.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *25 dag mięsa wołowego
    *25 dag łopatki wieprzowej
    *25 dag kurczaka
    *25 dag wątróbek drobiowych
    *25 dag wędzonego boczku
    *kawałek selera
    *2 cebule
    *1 dag suszonych grzybów
    *4 jajka
    *sól
    *pieprz
    *2-3 liście laurowe
    * ziele ang.

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podlać 2 szkl. wody i udusić razem z warzywami i grzybami przyprawami. Pod koniec duszenia dodać wątróbkę . Następnie mięso wyjąć ,przestudzić , oddzielić od kości . Zemleć 2-3 razy wraz z warzywami i grzybami.Do zmielonej masy dodać jajka i zastygły tłuszcz z wywaru ( w razie potrzeby ,można też dolać wywaru) .Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić ,przełożyć do wąskich foremek wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką. Piec godzinę w dobrze nagrzanym piekarniku 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy