Pasztet wieprzowy z siemiem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę gotujemy ( do wody wsypujemy 1 lyżkę soli , gałkę , ziele angielskie i liść laurowy, 3 ząbki czosnku ) około 1 h odstawimy do wystygnięcia .
Wątróbkę kroimy i podsmażamy na smalcu , dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i pokrojoną ostudzoną łopatkę , wszystko dusimy , podlewamy troszkę wodą w której gotowała sie łopatka ale nie za duzo . Odstawiamy do ostygnięcia Po czym wszystko blendujemy ( nie za mocno aby pasztet nie był za bardzo zmielony).
Do zmiksowanej masy dodajemy żółtka a z białek ubijamy pianę i tez dodajemy do masy lekko mieszając , pasztet wtedy bedzie puszysty , dodajemy też resztę przypraw ( do pasztetu z kamisa, sól, pieprz ).
Przekładamy do wysmarowanej wcześniej foremki , posypujemy siemię i pieczemy w 180 stopniach około godziny , ja przykrywam folią i p15 minut przed końcem odkrywam aby się trochę podpiekł ;)
Smacznego
Komentarze