Pasztet wieprzowy z siemiem lnianym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepyszny szybki pasztet wieprzowy z nie wielką ilością wątróbki

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,70 dag łopatki
    0,30 dag wątróbki drobiowej
    3 cebule
    3 jajka
    przyprawa do pasztetu z kamisa
    szczypta gałki , sól , pieprz i garść siemia lnianego
    czosnek, liść laurowy, ziele
    pół kostki smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy z siemiem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę gotujemy ( do wody wsypujemy 1 lyżkę soli , gałkę , ziele angielskie i liść laurowy, 3 ząbki czosnku ) około 1 h odstawimy do wystygnięcia .

    Wątróbkę kroimy i podsmażamy na smalcu , dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i pokrojoną ostudzoną łopatkę , wszystko dusimy , podlewamy troszkę wodą w której gotowała sie łopatka ale nie za duzo . Odstawiamy do ostygnięcia Po czym wszystko blendujemy ( nie za mocno aby pasztet nie był za bardzo zmielony).

    Do zmiksowanej masy dodajemy żółtka a z białek ubijamy pianę i tez dodajemy do masy lekko mieszając , pasztet wtedy bedzie puszysty , dodajemy też resztę przypraw ( do pasztetu z kamisa, sól, pieprz ).

    Przekładamy do wysmarowanej wcześniej foremki , posypujemy siemię i pieczemy w 180 stopniach około godziny , ja przykrywam folią i p15 minut przed końcem odkrywam aby się trochę podpiekł ;)
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować