Pasztet wieprzowy z marchewką i ziarnami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięsny pasztet trochę odchudzony – bo z warzywami i ziarnami. Taki codzienny dodatek do śniadania. Idealny na kanapki(u mnie najczęściej znika bez pieczywa).

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 12x25 cm
    ½ kg mięsa mielonego wieprzowo wołowego
    1 bułka kajzerka
    1 cebula
    1 średnia marchewka
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki ziaren dyni
    2 łyżeczki musztardy stołowej
    Do smaku: suszony majeranek, sól, pieprz –świeżo zmielony

Pasztet wieprzowy z marchewką i ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrany czosnek przetrzeć przez praskę. Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Do miski przełożyć mięso, bułkę, warzywa, jajka, musztardę, ziarna. Dodać przyprawy- dokładnie wymieszać. Zawartość przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub do pieczenia pasztetów, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w temp. 170 stopni. Wystudzony pasztet dobrze schłodzić.

Porady

1.do pasztetu można dodać mięso drobiowe, wyrób będzie delikatniejszy w smaku.

Komentarze

Podobne przepisy