Pasztet wieprzowy z kiszonym ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

ogórek dodaje ciekawego smaku

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
    0,5 kilograma boczku wieprzowego
    0,5 kilograma wątróbki drobiowej
    1 pęczek włoszczyzny
    2 jajka
    3 czerstwe bułki
    mleko potrzebne do namoczenia bułek
    4 ząbki czosnku
    6 ogórków kiszonych
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    liść laurowy
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy z kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę i boczek opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do garnka.
    Włoszczyznę obrać, opłukać i dać do mięsa. Zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Wstawić na gaz. Gotować do czasu aż mięso będzie miękkie.
    Wątróbkę opłukać, przełożyć do miski i zalać wrzącym wywarem. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.
    Mięso z warzywami wyjąć z wywaru i ostudzić.
    Bułki namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć.
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Ogórki przekroić na pół.
    W maszynce do mięsa zmielić mięso, które gotowało się w wywarze, warzywa (2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera), odciśnięte bułki oraz wątróbkę.
    Do zmielonego mięsa dodać jajka, 0,5 szklanki zimnego wywaru oraz sól, pieprz do smaku i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
    Połowę masy mięsnej przełożyć do formy do zapiekania. Ułożyć kawałki ogórków. Przykryć resztą masy mięsnej.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 200 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować