Pasztet wieprzowy z kiszonym ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę i boczek opłukać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do garnka.
Włoszczyznę obrać, opłukać i dać do mięsa. Zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Wstawić na gaz. Gotować do czasu aż mięso będzie miękkie.
Wątróbkę opłukać, przełożyć do miski i zalać wrzącym wywarem. Odstawić na 5 minut. Po tym czasie odcedzić i ostudzić.
Mięso z warzywami wyjąć z wywaru i ostudzić.
Bułki namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Ogórki przekroić na pół.
W maszynce do mięsa zmielić mięso, które gotowało się w wywarze, warzywa (2 marchewki, 1 pietruszkę i kawałek selera), odciśnięte bułki oraz wątróbkę.
Do zmielonego mięsa dodać jajka, 0,5 szklanki zimnego wywaru oraz sól, pieprz do smaku i przeciśnięty czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Połowę masy mięsnej przełożyć do formy do zapiekania. Ułożyć kawałki ogórków. Przykryć resztą masy mięsnej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 200 st C.
Komentarze