Pasztet wieprzowy z kaszą jaglaną i śliwką.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo zdrowy pasztet z dodatkiem kaszy jaglanej o delikatnym smaku suszonej śliwki. Szybko się go wykonuje. Moja rodzina uwielbia takie pieczone mięska z ciemnym pieczywem.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma: 11x25 cm
    Składniki:
    60 dag mięsa mielonego z łopatki
    20 dag zmielonego podgardla
    1 duże jajko
    8 suszonych śliwek
    ½ szklanki błyskawicznej kaszy jaglanej
    Przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka czerwona
    1 średnia cebula
    1 łyżka oleju rzepakowego
    Papier do pieczenia

Pasztet wieprzowy z kaszą jaglaną i śliwką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kaszę zalać wrzątkiem- ½ szklanki, zostawić pod przykryciem na około 5 minut, następnie kaszę przemieszać, wystudzić, zmiksować. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, wystudzić. Do miski przełożyć mięsa, dodać jajko, cebulę, kaszę, dodać przyprawy do smaku, wymieszać na jednolitą masę. Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać do masy mięsnej, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut, aż wierzch pasztetu będzie spieczony.

Porady

1.Zamiast papryki o ostrym smaku można dodać mieloną papryczkę chili, będzie ostrzejszy smak pasztetu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy