PASZTET WIEPRZOWY PIETRUSZKOWY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowy pasztet zawsze najlepszy. Warto wiec pokusić sie o jego samodzielne przygotowanie w domu

  • 60 min

Składniki:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
    30 dag wątróbki wieprzowej
    50 dag boczku wieprzowego
    4 marchwie
    2 pietruszki
    1 cebula
    1 jajko
    2 bułki czerstwe
    sól pieprz
    peczek natki pietruszki
    liście laurowe- 5 sztuk
    ziele ang- 6 ziaren
    pieprz ziarnisty- 6 sztuk
    15 plastrów boczku wędzonego
    1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso

Pasztet wieprzowy pietruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wlewamy szklankę rosołu,oraz dodajemy posiekana natkę,oraz ubta wcześniej pianę z białek, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny w 170 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy