Pasztet wieprzowy

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Prosty i smaczny pasztet wieprzowy

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    0,30 kg podgardla
    0,25 kg wątroby wieprzowej
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
    2 jajka
    1 cebula
    1 pietruszka
    1 marchewka
    2 bułki czerstwe,
    2 liście laurowe
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    pół łyżeczki mielonego imbiru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć mięso, dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz pietruszkę, marchew i opaloną
    nad płomieniem cebulę. Zalać wodą i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wątrobę
    ,która musi się tylko zaparzyć.
    Mięso i wątrobę wyjąć z wywaru. Ostudzić.
    W wywarze namoczyć bułki. Odcisnąć.
    Zmielić dwukrotnie maszynką razem z bułką i warzywami. Do masy mięsnej dodać przyprawy i jajka,
    następnie dobrze wyrobić.
    Masę przełożyć do formy.
    Piec ok 1,5 godziny w 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować