Pasztet wieprzowo grzybowy

0 (0 ocen)

Domowy pasztet wieprzowy z silnym leśnym akcentem - suszonym grzybami. Moja rodzina była nim zachwycona

Składniki:

  • 40 dag podgardla wieprzowego
    1,1 kg łopatki wieprzowej
    20 dag wątróbki z indyka
    gałązka selera naciowego
    1 marchew
    liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 owoce jałowca
    1 duża cebula
    5 dag suszonych grzybów leśnych
    3 jajka
    2 małe czerstwe kajzerki (ale nie całkowicie ususzone)
    sól (u mnie około 2 łyżeczki)
    pieprz (około 1/2 łyżeczki)
    przyprawa forrest blend w młynku
    1/4 gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet wieprzowo grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgardle pokroić w dużą kostkę, obsmażyć w rondlu, a jak puści tłuszcz, dodać opłukaną i pokrojoną w kawałki łopatkę.
    Warzywa oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze części i dołożyć do mięsa z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
    Przesmażyć około 10 minut, dolać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby podlewając jeszcze niewielką ilością wody. W połowie duszenia dodać obraną cebulę.
  • 2. Wątróbkę oczyścić, opłukać, wrzucić na wrzącą wodę i gotować 15-20 minut, osączyć.
    Grzyby dokładnie umyć, namoczyć w ciepłej wodzie i ugotować do miękkości, odcedzić. Wodę z gotowania można przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym i dolać do duszącego się mięsa.
    W sosie z mięsa namoczyć kajzerki, lekko je odcisnąć z nadmiaru płynu.
  • 3. Przez maszynkę do mielenia przepuścić dwukrotnie przestudzone, osączone mięso, wątróbkę, seler, marchew, cebulę, grzyby i namoczone kajzerki.
    Do masy dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą forrest blend i świeżo startą gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wyrobić.
  • 4. Masę przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek, docisnąć i wyrównać powierzchnię.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
    Wystudzić w foremkach, po czym delikatnie wyjąć i schłodzić w lodówce.

Porady

Jeśli pasztet nie chce wyjść, podgrzać blaszkę na chwilę na rozgrzanym palniku i ponownie spróbować wyjąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Podgardle Suszone grzyby Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować