Pasztet wieprzowo - drobiowy w słoiczkach

4.5 (162 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, soczysty pasztet, ładnie się rozsmarowuje, polecam :)

  • 4 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso wieprzowe (łopatka) - 1 kg.
    serce wieprzowe - 30 dag
    podgardle wieprzowe - 50 dag.
    ścinki ze schabu - 30 dag.
    skórki wieprzowe - 50 dag.
    wątróbki z kaczki - 50 dag.
    białka z 6 jajek - ubić i dodać podczas końcowego mieszania
    cebula 1 szt.
    3 łyżki duże suszonej włoszczyzny
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    dobra garść majeranku przetartego
    domowa pasta rosołowa 2 łyżki
    liść laurowy 6-7 szt.
    ziele angielskie 10-12 ziaren
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wieprzowo - drobiowy w słoiczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22t4jfh 1. Mięsa, skórki, suszoną włoszczyznę, cebulę, domową pastę rosołową, ziele angielskie i liście laurowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy do miękkości mięs, wątróbki parzymy 15 - 20 minut w gorącym wywarze. Po ugotowaniu się mięs, wyjmujemy je do misy i studzimy. Ostudzone mięsa wraz z wątróbkami mielimy przez sitko 2,5 mm, później dodajemy ubitą pianę z białek i pozostałe przyprawy, wszystkie składniki dobrze mieszamy. Tak przygotowanym pasztetem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy wieczka i pasteryzujemy.
  • Pasztet wieprzowo - drobiowy w słoiczkach 2. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować