Pasztet wegetariański z jarzynami, fasolą, liśćmi rzodkiewek i orzechami nerkowca

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny, smarowny, delikatnie pikantny pasztet zero waste. To nie tylko doskonałe smarowidło do pieczywa, ale i świetny, bezmięsny farsz do pierogów, krokietów czy pasztecików.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg włoszczyzny; u mnie: 6 marchewek, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 młode pory, 1 cebula
    2 puszki fasoli białej
    90 g pomidorów suszonych z zalewy + 2 łyżki zalewy
    6 ząbków czosnku w zalewie chili +2 łyżki zalewy
    2 łyżeczki czerwonej pasty curry

    sól, pieprz, papryka słodka, płatki chili, suszona kolendra, lubczyk, sos sojowy

    100 g liści rzodkiewek - 1 pęczek
    100 g orzechów nerkowca
    2 ząbki czosnku
    50 g oleju rzepakowego
    sok z cytryny, sól, pieprz do smaku

    2 jajka
    2 łyżki siemienia lnianego mielonego
    ok. 100 g płatków komosy ryżowej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet wegetariański z jarzynami, fasolą, liśćmi rzodkiewek i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach, a cebulę, czosnek i pora drobno siekamy.
    Fasolę odcedzamy z zalewy, płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.

    2. Dwie łyżki zalewy z pomidorów suszonych i z zalewy z czosnku rozgrzewamy na patelni, na niej podsmażamy posiekaną cebulę i pory, dodajemy starte na tarle warzywa. Całość podsmażamy mieszając przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy posiekane pomidory suszone, pastę curry i czosnek marynowany, doprawiamy i dusimy do miękkości. Duszenie na patelni z grubym dnem nie wymagało dodawania płynu, ale można podlać je niewielką ilością wody lub bulionu warzywnego. Do miękkich warzyw dodajemy fasolę, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

    3. Umyte i osuszone liście rzodkiewek rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy orzechy nerkowca, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

    4. Ostudzone warzywa blendujemy i łączymy z pesto z liści rzodkiewek. Doprawiamy do smaku, dodajemy roztrzepane widelcem jajka, siemię lniane i płatki komosy ryżowej. Dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 70 minut do ładnego zrumienienia.
    Pasztet po ostygnięciu schładzamy w lodówce.

Porady

* Ilość płatków komosy ryżowej samodzielnie regulujemy w zależności od gęstości przygotowanej masy, możemy je również zamienić na drobne płatki owsiane, bezglutenowe. * Masę możemy zagęścić dodatkowo startym na tarle parmezanem, który dodatkowo wzmocni smak pasztetu, a nie zawiera laktozy, więc jest dobrze tolerowany przez osoby mające alergię na ten cukier. * Zamiast podanych przeze mnie ziół, możemy użyć innych lub je pominąć. * Do pasztetu możemy wykorzystać warzywa z bulionu, wtedy je od razu blendujemy, pomijając etap duszenia. * Puszka fasoli netto, bez zalewy to 240 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wegetariański pasztet

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wegetariański pasztet

RedakcjaPP Apetyczna skorupka powstała dzięki obłożeniu pasztetu wiórkami masła. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować