Pasztet wegetariański

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pasztety ale tylko te wegetariańskie mogłaby jeść codziennie...polecam zwłaszcza wegetarianom ale i osoby typowo mięsożerne na pewno się skuszą...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 gram suchej fasoli białej
    200 gram suchej soczewicy u mnie czerwona
    5 sztuk pieczarek
    3 sztuki marchewek
    1,5 sztuk cebuli
    przyprawy: chili, pieprz, przyprawa Warzywko, sól, bazylia, oregano
    3 łyżki otrębów lub bułki tartej
    2 jajko
    1/2 główki czosnku

Pasztet wegetariański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasole i soczewicę płuczemy i zalewamy woda i odstawiamy na 24 godziny do namoczenia.Następnie gotujemy do miękkości.
  • image-153p21q 2. Marchew i pieczarki ścieramy na tartce o grubych oczkach...
    Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle...dodajemy pieczarki i marchew i podsmażamy aż puszczą soki...
  • image-23ph3l5 3. Fasole i soczewice miksujemy w blenderze, dodajemy podsmażone warzywa, Dodajemy przyprawy i czosnek. mieszamy

    Wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do formy, posmarowanej masłem i posypanej bułką...

    Pieczemy około 60-80 min. w temp 180 st.

Porady

Jeśli chcemy uzyskać konsystencje typowego pasztetu gładko zmielonego polecam użycie maszynki do mięsa, ja natomiast lubię wyczuwalne i nie do końca zmielone kawałki strączków..

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy