Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera, marchew i cebulę obrać oraz pokroić na większe kawałki.
W garnku roztopić masło i wrzucić warzywa.
Dodać obrane ząbki czosnku.
Całość poddusić z 5-10 minut i następnie dolać odrobinę wody.
Garnek przykryć i warzywa jeszcze poddusić przez około 30 minut, aż będą prawie miękkie.
(Nie muszą być idealnie mięciutkie, ponieważ i tak będą jeszcze pieczone w piekarniku.)
Gotowe warzywa przełożyć do miski, ale bulion z gotowania należy pozostawić.
Warzywa zblenować wraz z ciecierzycą i następnie połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie.
Gęstość masy można regulować za pomocą bułki tartej oraz płynu pozostawionego z gotowania.
Musi ona mieć konsystencję niezbyt gęstą i nie za rzadką.
Masę warzywną przełożyć do formy oraz wstawić do piekarnika.
Piec przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Upieczony pasztet powinien mieć delikatnie zarumieniony wierzch.)
Pasztet ostudzić i następnie wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(Ciepły pasztet może się rozlecieć podczas krojenia.)
Komentarze