Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny pasztet warzywny, który posmakuje również mięsożercom.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 11 x 24 cm)
    1 seler (mój ważył 340g)
    2 marchewki (u mnie 130g)
    1 cebula (140g)
    2 ząbki czosnku (10g)
    300g ciecierzycy konserwowej
    2 jajka
    1 łyżka majeranku
    3/4-1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej (polecam wędzoną)
    1/4 łyżeczki pieprzu
    Dodatkowo:
    1/2 bułki namoczonej w wodzie/mleku
    1-2 łyżki bułki tartej
    Ponadto:
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera, marchew i cebulę obrać oraz pokroić na większe kawałki.
    W garnku roztopić masło i wrzucić warzywa.
    Dodać obrane ząbki czosnku.
    Całość poddusić z 5-10 minut i następnie dolać odrobinę wody.
    Garnek przykryć i warzywa jeszcze poddusić przez około 30 minut, aż będą prawie miękkie.
    (Nie muszą być idealnie mięciutkie, ponieważ i tak będą jeszcze pieczone w piekarniku.)
    Gotowe warzywa przełożyć do miski, ale bulion z gotowania należy pozostawić.
    Warzywa zblenować wraz z ciecierzycą i następnie połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie.
    Gęstość masy można regulować za pomocą bułki tartej oraz płynu pozostawionego z gotowania.
    Musi ona mieć konsystencję niezbyt gęstą i nie za rzadką.
    Masę warzywną przełożyć do formy oraz wstawić do piekarnika.
    Piec przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
    (Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Upieczony pasztet powinien mieć delikatnie zarumieniony wierzch.)
    Pasztet ostudzić i następnie wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    (Ciepły pasztet może się rozlecieć podczas krojenia.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować