Pasztet warzywny z leszczem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Leszcza oczyścić, opłukać podzielić na dzwonka i ugotować w posolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Wyjąć ości.
2.Ziemniaki obrać, ugotować w lekko posolonej wodzie . Marchewkę opłukać, oczyścić , ugotować również w lekko osolonej wodzie.
3.Brokuł oczyścić , podzielić na różyczki zalać lekko posoloną wodą, odgotować. Warzywa po ugotowaniu osaczyć.
4.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Ziemniaki , bułkę i rybę przekręcić przez maszynkę do mięsa. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku , ciągle ucierać. Następnie dodać zmielone ziemniaki z rybą, 2łyżki tartej bułki.Zmiksować, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową. Białka ubić z odrobiną soli na puszysto, połączyć z masą ziemniaczaną.
5.Odłożyć połowę masy. Pozostałą podzielić na pół. Do jednej dodać rozgnieciony brokuł a do drugiej startą marchewką na grubych oczkach.
Formę żaroodporną posmarować tłuszczem i opruszyć bułką tartą. Na spodzie ułożyć masę brokułową
6.Na niej rozsmarować masę ziemniaczaną z rybą
7.Na wierzch położyć masę marchewkową. Piec w 180 stopniach około 1 godzinę.
Komentarze