Pasztet warzywny pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Pasztet o pomidorowym smaku kwaśno słodkim. Smakuje pysznie z chrzanem. Na kromce żytnie chleba.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • słoik ugotowanej ciecierzycy (350 gram w zalewie - zalewy nie wylewaj zrób deser: mus czekoladowy, albo majonez - przepis znajdziesz u mnie)

    2 marchewki

    1/2 średniego selera
    pietruszka korzeń
    cebula
    batat ( opcjonalnie)
    mały koncentrat pomidorowy (słoiczek)
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie ok. 1 i 1/2 łyżeczki
    pomidor San Marzano ( mięsisty, podłużny) do położenia na wierzch.
    sól i pieprz do smaku oraz chili
    łyżka mielonych ziaren lnu

Pasztet warzywny pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, pociąć w dość dużą kostkę i zacząć dusić w garnku do miękkości (ok 20-30 minut). Następnie przełożyć do malaksera i dodać ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksować dodając koncentrat pomidorowy i łyżkę siemienia lnianego. Do natłuszczonej formy, wyłożonej papierem przełożyć gładko zmieloną masę. Wygładzić wierzch łyżką z olejem. Na wierzch układać plastry pomidora i posypać ziołami prowansalskimi lub oregano. Piec w 180-190 stopniach C. ok. 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy