Pasztet świąteczny

0 (0 ocen)

  • Średni

Zawsze obecny na naszym świątecznym stole :)

  • Średni

Składniki:

  • - łopatka bez kości: 350 gramów
    - karkówka: 350 gramów
    - pierś z kurczaka: 300 gramów
    - boczek: 150 gramów
    - wątróbka: 250 gramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - seler: 1 sztuka
    - por: 1 sztuka
    - suszone grzyby: 50 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - jajka: 4 sztuki
    - gałka muszkatałowa mielona: 0.5 łyżeczki
    - ziele angielskie mielone: 0.5 łyżeczki
    - czarny pieprz mielony: 0.5 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - namoczona bułka: 1 sztuka

Pasztet świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (bez wątróbki) i boczek zagotować, zszumować, dodać warzywa i odgotowane grzyby.

    Gotować do miękkości. Na 15 minut przed końcem dodać wątróbkę.
  • 2. Po ugotowaniu odcedzić, zmielić 6 razy w maszynce wraz z dwoma cebulami i namoczoną bułką.

    Wymieszać z 4 żółtkami i przyprawami.

    Dodać pianę z białek, dokładnie wymieszać.
  • Pasztet świąteczny 3. Wlać do długiej keksówki i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy