Pasztet świąteczny

  • wyświetlono: 653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Zawsze obecny na naszym świątecznym stole :)

Mienta
  • Średni

Składniki

- łopatka bez kości: 350 gramów
- karkówka: 350 gramów
- pierś z kurczaka: 300 gramów
- boczek: 150 gramów
- wątróbka: 250 gramów
- marchewka: 2 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- seler: 1 sztuka
- por: 1 sztuka
- suszone grzyby: 50 gramów
- cebula: 1 sztuka
- jajka: 4 sztuki
- gałka muszkatałowa mielona: 0.5 łyżeczki
- ziele angielskie mielone: 0.5 łyżeczki
- czarny pieprz mielony: 0.5 łyżeczki
- sól: 0.5 łyżeczki
- namoczona bułka: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet świąteczny

  • 1. Mięso (bez wątróbki) i boczek zagotować, zszumować, dodać warzywa i odgotowane grzyby.

    Gotować do miękkości. Na 15 minut przed końcem dodać wątróbkę.
  • 2. Po ugotowaniu odcedzić, zmielić 6 razy w maszynce wraz z dwoma cebulami i namoczoną bułką.

    Wymieszać z 4 żółtkami i przyprawami.

    Dodać pianę z białek, dokładnie wymieszać.
  • Pasztet świąteczny3. Wlać do długiej keksówki i piec około 1,5 godziny w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pasztetświątecznywielkanocne_przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: tulcia

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Jest w nim głównie wątróbka i filet...

Świąteczny pasztet z jajkiem

Dodane przez: elka72

Świąteczny pasztet z jajkiem

Na wielkanocny stół proponuję wyśmienity...

Pasztet

Dodane przez: dora_kg

pasztet świąteczny

Potrawa wykonywana u nas od kilku...

pasztet domowej roboty

Dodane przez: rozaroza

Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

Drobiowy pasztet z piersi kurczaka...

Pasztet na świąteczny stół

Dodane przez: iziona

Pasztet na świąteczny stół

Pasztet prawie myśliwski, ale cudownie...

Dodane przez: Aniaxx91

Pasztet świąteczny

Pierwszy raz robiła moja mama na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE