Pasztet świąteczny

  • wyświetlono: 175 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pierwszy raz robiła moja mama na święta Bożego Narodzenia, wyszedł przepyszny

Aniaxx91
  • 80min

Składniki

Równe porcje
Łopatka
karczek
szynka
surowe podgardle lub surowy boczek
ok 30 dag wątróbki wieprzowej.
jarzyna na rosół
liść laurowy
ziele angielskie
1 cebula
2 małe bułki
2 jajka
sól
pieprz
wegeta
gałka muszkatołowa foremki do pieczenia ( mi wyszło na 5)

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet świąteczny

  • 1. Wątróbkę sparzyć, resztę mięsa + jarzyna dusić do miękkości w małej ilości wody, dodać szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie.
  • 2. Po wystudzeniu zmielić, dodać wątróbkę, cebulę, bułki namoczone w mleku.
    Wmieszać jajka, dodać sól, pieprz, wegetę i gałkę muszkatołową- do smaku.
    Wlać tłuszcz z wywaru, wymieszać, wyłożyć do foremek do pieczenia.
    Piec ok 1 godziny w temp 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczny pasztet z żurawiną

Dodane przez: eluchap

Świąteczny pasztet z żurawiną

Przepis jest naprawdę prosty i...

Świąteczny Pasztet

Dodane przez: eluchap

Świąteczny Pasztet

Świąteczny Pasztet - łatwy szybki...

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Dodane przez: tulcia

PASZTET ŚWIĄTECZNY

Jest w nim głównie wątróbka i filet...

Świąteczny pasztet z jajkiem

Dodane przez: elka72

Świąteczny pasztet z jajkiem

Na wielkanocny stół proponuję wyśmienity...

Pasztet

Dodane przez: dora_kg

pasztet świąteczny

Potrawa wykonywana u nas od kilku...

pasztet domowej roboty

Dodane przez: rozaroza

Świąteczny pasztet z drobiu dwukolorowy

Drobiowy pasztet z piersi kurczaka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE