Pasztet sojowy z marchewką

0 (0 ocen)

Pyszny wegetariański pasztet, który z powodzeniem może zastąpić mięsne smarowidło na kanapki. Jest przepyszny!

Składniki:

  • -250g ziaren soi
    -3 średnie jajka
    -1 łyżka sosu sojowego
    -1 łyżeczka soli
    -pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
    -1/3 łyżeczki pieprzu zmielonego
    -pół łyżeczki majeranku
    -3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego bez zapachowego
    -3 łyżki płatków jaglanych
    -1 średnia potarta marchewka
    -1 średnia cebula poszatkowana
    -2 ząbki czosnku

    dodatkowo:
    -garść słonecznika łuskanego

Pasztet sojowy z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p6nlbt 1. -soję zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
    -rano odlewamy wodę i gotujemy w garnku do miękkości
    -gotową soję pozbywamy wody i studzimy
    -dodajemy jajka, czosnek oraz tłuszcz i dokładnie blendujemy
    -dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, posypujemy słonecznikiem i pieczemy 40 minut
    -wyjmujemy z piekarnika i studzimy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy