Pasztet soczewicowo-marchewkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smakowite danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g soczewicy czerwonej
    4 marchewki
    cebula cukrowa
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    4 łyżki oleju rzepakowego
    3 jajka
    pieprz młotkowany z kolendrą
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól do smaku

    duża garść rukoli
    łyżka octu jabłkowego
    łyżka oleju lnianego
    łyżka miodu
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet soczewicowo-marchewkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotować do miękkości ( szklanka soczewicy na dwie szklanki wody , gotowanie - ok 10 min ).
    Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw.
    Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę. Dodać startą marchewkę i dusić kilka minut. Dodać czosnek, pieprz, paprykę i sól do smaku.
    Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać przestudzoną zawartość patelni.
    Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wyrobić . Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Po ok 60 minutach wyjąć i przestudzić.
  • 2. Rukolę umyć , osuszyć i przełożyć do salaterki.
    Dodać ocet, olej , miód i sól. Wymieszać.
    Podać z pasztetem .
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Rukola Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować