Pasztet selerowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler obieramy, przekrajamy na ćwiartki i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy seler. Podsmażamy przez 2-3 minuty, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Podsmażamy, aż się zarumieni. Studzimy.
3.Orzechy siekamy, wrzucamy na suchą patelnię i przez chwilę prażymy.
4.Seler, cebulę i orzechy przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy w malakserze. Do masy dodajemy roztrzepane jajka, przyprawy i bułkę tartą, mieszamy.
5.Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i w taki sposób studzimy pasztet.
Komentarze