Pasztet selerowy z orzechami

4.49 (171 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ten pasztet jest niesamowicie aromatyczny: pachnie selerem, orzechami, majerankiem… Jest wilgotny i ma chrupiącą skórkę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 900 g selera,

    4 średnie cebule,

    100 g orzechów włoskich,

    3 łyżki oliwy,

    około pół szklanki bułki tartej,

    3 jajka,

    1 łyżka majeranku,

    sól, pieprz ziołowy,

    tłuszcz do wysmarowania formy.
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet selerowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler obieramy, przekrajamy na ćwiartki i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy seler. Podsmażamy przez 2-3 minuty, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Podsmażamy, aż się zarumieni. Studzimy.
  • 3. Orzechy siekamy, wrzucamy na suchą patelnię i przez chwilę prażymy.
  • 4. Seler, cebulę i orzechy przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy w malakserze. Do masy dodajemy roztrzepane jajka, przyprawy i bułkę tartą, mieszamy.
  • 5. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 1 godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i w taki sposób studzimy pasztet.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować