Pasztet rybny z warzywami

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet jest świetnym dodatkiem do pieczywa. Sprawdza się też na rodzinnych uroczystościach.Jego wyjątkowy smak długo pozostaje w pamięci.

Składniki:

  • ● puszka zielonej fasolki szparagowej
    ● 25 dag ugotowanych cienkich marchewek
    ● 50 dag filetów, np. z mintaja lub dorsza
    ● czerstwa bułka
    ● 100 ml mleka
    ● 3 jajka
    ● bułka tarta
    ● sól, pieprz
    ● łyżka masła do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet rybny z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet rybny z warzywami 1. Bułkę zalewamy mlekiem
    i odstawiamy do namoczenia.
    Następnie odciskamy. Filety myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym. Kroimy w kawałki i miksujemy. Żółtka
    oddzielamy od białek i z odciśniętą
    bułką dodajemy do ryby.
    Wyrabiamy. Białka ubijamy na
    sztywno i przekładamy do masy.
    Delikatnie mieszamy. Doprawiamy
    solą i pieprzem. Dzielimy
    na 3 części.
  • 2. Fasolkę dokładnie osączamy
    z zalewy. Keksówkę wykładamy
    folią aluminiową i smarujemy
    masłem. Układamy warstwy: 1/3
    masy, fasolka, 1/3 masy, marchewka,
    reszta masy. Wierzch
    posypujemy bułką tartą. Pieczemy
    1 godzinę w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
    Studzimy. Wkładamy na 12 godzin
    do lodówki.

Porady

● Smakuje z sosem śmietanowym: 1 szklankę śmietany 18-proc. mieszamy z łyżeczką ziół prowansalskich, solą, pieprzem i ew. 1-2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Marchewka Mintaj

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować