Pasztet rybny w marchewce

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 20 min

Najlepiej smakuje na zimno udekorowany plasterkami cytryny.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 30 dag filetów z łososia
    ● 50 dag filetów z flądry
    ● 20 dag mrożonego szpinaku w liściach
    ● 5 dużych marchewek
    ● 20 łyżek śmietany kremówki
    ● 4 łyżki wytrawnego białego wina
    ● 3 białka
    ● 3 łyżki soku z cytryny
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet rybny w marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy i obieramy. Kroimy w podłużne plastry. Blanszujemy.
  • 2. Flądry myjemy i osuszamy. Kroimy w kawałki, miksujemy z sokiem z cytryny, resztą białek i śmietany. Solimy.
  • 3. Naczynie żaroodporne (11x25 cm) wykładamy przezroczystą folią do pieczenia (można użyć rozciętego rękawa do pieczenia). Ciasno układamy 1/2 marchewki. Na niej układamy kolejno: 1/2 masy z flądry, 1/2 szpinaku i 1/2 masy z łososia. Przykrywamy pokrojonym w kostkę łososiem. Ponownie układamy warstwy: 1/2 masy z łososia, 1/2 szpinaku i 1/2 masy z flądry. Na wierzch wykładamy resztę marchewki. Przykrywamy folią do pieczenia. Naczynie wstawiamy do większej formy wypełnionej w 1/3 wodą. Pieczemy godzinę w temp. 200 °C.
  • 4. Łososia myjemy i osuszamy. 1/3 filetów kroimy w kostkę, solimy, dodajemy 1 białko i mieszamy. Resztę łososia miksujemy z 8 łyżkami śmietany i winem. Szpinak rozmrażamy i osączamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flądra Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować