Pasztet rybny w marchewce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki myjemy i obieramy. Kroimy w podłużne plastry. Blanszujemy.
2.Flądry myjemy i osuszamy. Kroimy w kawałki, miksujemy z sokiem z cytryny, resztą białek i śmietany. Solimy.
3.Naczynie żaroodporne (11x25 cm) wykładamy przezroczystą folią do pieczenia (można użyć rozciętego rękawa do pieczenia). Ciasno układamy 1/2 marchewki. Na niej układamy kolejno: 1/2 masy z flądry, 1/2 szpinaku i 1/2 masy z łososia. Przykrywamy pokrojonym w kostkę łososiem. Ponownie układamy warstwy: 1/2 masy z łososia, 1/2 szpinaku i 1/2 masy z flądry. Na wierzch wykładamy resztę marchewki. Przykrywamy folią do pieczenia. Naczynie wstawiamy do większej formy wypełnionej w 1/3 wodą. Pieczemy godzinę w temp. 200 °C.
4.Łososia myjemy i osuszamy. 1/3 filetów kroimy w kostkę, solimy, dodajemy 1 białko i mieszamy. Resztę łososia miksujemy z 8 łyżkami śmietany i winem. Szpinak rozmrażamy i osączamy.
Komentarze