Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i świeżym lubczykiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny, wilgotny w środku pasztet, do którego przygotowania wykorzystałam wszystkie warzywa oraz mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych grzybów leśnych oraz dużej ilości świeżego lubczyku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1100 gram mięsa z rosołu (waga po obraniu z kości) - kurczak, indyk, wołowina
    1100 gram warzyw z rosołu (marchew, pietruszka, seler, por, cebula)
    70 gram suszonych grzybów
    5 jajek
    3/4 szklanki kaszy manny
    3 łyżki majeranku
    1 czubata łyżeczka pieprzu
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 duży pęczek lubczyku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet rosołowy z suszonymi grzybami i świeżym lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy, wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę do namoczenia. Następnie gotujemy je w tej samej wodzie przez 30 minut.

    Mięso mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Warzywa wrzucamy do blendera kielichowego razem z posiekanym lubczykiem i blendujemy na gładką masę.

    Ugotowane grzyby odcedzamy i również rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Łączymy wszystkie składniki w dużej misce. Dodajemy jajka, kaszę mannę oraz wszystkie przyprawy. Bardzo dokładnie mieszamy.

    Przekładamy masę do blaszek wyłożonych papierem i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

    Z podanych składników wyszły mi 2 blaszki pasztetu.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować