Pasztet porosołowy z wątróbką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • ok. 75 dag mięsa z rosołu (użyłam mięsa z kurczaka)
    włoszczyzna z rosołu (marchewka, seler)
    1/2 szklanki rosołu
    20 g suszonych grzybów
    20 dag wątróbki drobiowej
    1 - 2 cebule
    1/4 szklanki bułki tartej
    2 jajka
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    vegeta

Pasztet porosołowy z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę poddusić na niewielkiej ilości oleju z pokrojoną w piórka cebulą do miękkości, razem z mięsem, włoszczyzną i namoczonymi wcześniej grzybami zmielić w maszynce do mięsa. Do gorącego rosołu wsypujemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, jajka, przyprawy, solimy do smaku i dokładnie mieszamy.
  • 2. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C na ok. 50-55 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy pasztet w gorącym piekarniku jeszcze 15 minut.

Komentarze

Podobne przepisy