Pasztet porosołowy z suszonymi pomidorami, słonecznikiem i żurawiną

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Każdy pomysł jest dobry na wykorzystanie mięsa z niedzielnego rosołu. Mogą być pierogi, mogą być pasztety z najróżniejszymi dodatkami. Mój pasztet jest bardzo smaczny. Szczególnie może się spodobać wielbicielom suszonych pomidorów i żurawiny.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego - pręga ( ilość na jakiej gotowany był rosół )
    3/4 szklanki pestek słonecznika
    3/4 szklanki suszonych pomidorów w oliwie z ziołami
    3/4 szklanki suszonej żurawiny
    3/4 szklanki rosołu
    2 -3 łyżki oliwy z ziołami ze słoika z suszonymi pomidorami
    2 jajka
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    3/4 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    sól do smaku

    masło do wysmarowania dwóch foremek ( 21 x 11 cm)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pesto Pasztet

Pasztet porosołowy z suszonymi pomidorami, słonecznikiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z rosołu przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Przepuścić również pestki słonecznika i suszone pomidory.
    Do zmielonej masy dodać suszoną żurawinę, rosół ( 3/4 szklanki mniej lub więcej, zależnie od tego jak bardzo mięso jest suche ), jajka, pieprz młotkowany, gałkę i sól do smaku. Masę dokładnie wyrobić.
    Foremki wysmarować masłem i napełnić mięsem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 min.
    Pasztet można podać ciepły np. do obiadu lub wystudzony np. na kanapki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pestki Suszona żurawina Suszone pomidory

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować