Pyszny, pomidorowy pasztet z dodatkiem pietruszki,którego nie może zabraknąć na Świątecznym stole. Pieczony z niesamowitymi przyprawami. Pasztet pachniał wspaniale, a aromat roznosił się po całym domu.
Składniki:
-1kg mięsa wieprzowego (szynka)
-300g wątróbki z gęsi
-1 duża marchewka
-1 pęczek pietruszki
-2 średnie cebule
-5 ząbków czosnku
-2 jajka
-1 łyżeczka masła klarowanego-pół łyżeczki gałki muszkatałowej
-2 łyżeczki soli himalajskiej
-2 liście laurowe
-3 kulki ziela angielskiego
-3 łyżki suszonej włoszczyzny
-2 łyżki przyprawy- suszone pomidorów z czosnkiem i bazylią + 1 łyżka do posypania
-1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
Pasztet pomidorowy z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-mięso wieprzowe dokładnie myjemy i kroimy na kawałki-cebulę oraz czosnek drobno siekamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła klarowanego i smażymy cebulę oraz czosnek na rumiany kolor. Studzimy
-marchew i kroimy na pół
-mięso i marchew przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy umytą wątróbkę i gotujemy jeszcze z 10 minut (wątróbka musi być w środku lekko różowa, ale bez krwi)
-wywar odlewamy od mięsa- zostawiamy tylko mięso, warzywa oraz włoszczyznę i studzimy-pietruszkę drobno siekamy
-smażone warzywa, mięso oraz marchew i suszone warzywa przekładamy do maszynki do mielenia i mielimy. Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy
-na koniec dodajemy jajka, pietruszkę i ponownie mieszamy
-rozgrzewamy piekarnik do 180C
-całość przekładamy do formy sylikonowej(może być zwykła forma- prędzej należy ją natłuścić i obsypać mąką lub płatkami owsianymi), posypujemy suszonymi pomidorami i pieczemy 1h, a nawet ponad aż góra się lekko zrumieni
Komentarze