REKLAMA

Pasztet pieczony z kurczaka

wyświetlono: 289 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Pyszny, bardzo prosty i tani przepis na pieczony pasztet z kurczaka. Jest kremowy, z chrupiącą skórką. Oczywiście dużo lepszy niż pasztety ze sklepu.

opublikowany: 19.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Kurczak - ok 1,5 kg
    Wątróbka drobiowa - 250g
    Słonina - 200g
    Pietruszka - 2szt
    Cebula - 1szt
    Bułka kajzerka (czerstwa) - 1szt
    Jajka - 2szt
    Whisky - 50ml
    Przyprawy mielone:
    gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    pieprz, sól, papryka słodka i wędzona - do smaku
    Do naczynia żaroodpornego:
    Olej i bułka tarta
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Pasztet pieczony z kurczaka 1. Słoninę kroimy w grubszą kostkę. Wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy, aż słonina zacznie się wytapiać. Kurczaka kroimy na części i dodajemy do słoniny. Cebulę kroimy na ćwiartki, pietruszkę na kawałki i również dodajemy do garnka. Doprawiamy pieprzem i solą. Dusimy pod przykryciem przez 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut.

    Po ostudzeniu wyciągamy z garnka kurczaka, wątróbkę, słoninę i warzywa. Obieramy mięso z kurczaka od kości. W pozostałym w garnku sosie moczymy bułkę, aż będzie miękka.

    Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mielenia. Na końcu przepuszczamy namoczoną bułkę. Masę doprawiamy whisky, solą, pieprzem, paprykami i gałką muszkatołową do smaku. Dodajemy jajka, sos z garnka i bardzo dokładnie wyrabiamy. Masę pasztetową wkładamy do natłuszczonego i posypanego bułą tartą naczynia żaroodpornego (u mnie wielkości 25x10cm). Naczynie wkładamy do większego naczynia i zalewamy wodą do połowy wysokości.

    Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Pod koniec pieczenia przykrywamy folią aluminiową, aby góra nie spiekła się za mocno.

    Po ostudzeniu wkładamy pasztet do lodówki, najlepiej na całą noc. Pasztet ma dobrą konsystencję - nie jest za twardy ani za miękki.

Porady

Dla urozmaicenia do pasztetu można dodać suszoną żurawinę lub śliwki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: afrodyta afrodyta

Pieczony pasztet z indyka

Pyszny domowy pasztet. Bez konserwantów i ulepszaczy, za to aromatyczny i bardzo mięsisty.

kategoria: kanapki Dodatki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 21.04.2014 | wyświetlono: 46620 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Klaudia0318 klaudia0318

Pasztet domowy pieczony

Nie ma lepszego pasztetu,niż domowy. Wiadomo co w nim jest.

kategoria: wątróbka kanapki Pasztet pasztet drobiowy opublikowany: 31.12.2013 | wyświetlono: 36488 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 1
Dodane przez: izaa_a izaa_a

pasztet z kurczaka

bardzo smaczny; radzę zrobić z podwójnej porcji

kategoria: Pasztet opublikowany: 09.03.2018 | wyświetlono: 5457 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Pasztet pieczony

Bo domowe najlepsze! Pracy przy nim tyle co nic, a satysfakcja gwarantowana:)

kategoria: Wędliny Pasztet opublikowany: 08.04.2015 | wyświetlono: 4432 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE