Pasztet - pieczeń dla leniwych

4.5 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś w kuchni mam pracowity dzień najpierw zupa potem z mięsa z rosołu upiekłam pasztet - pieczeń zwał jak zwał ważne że szybkie i smaczne a i jeszcze na jutro piekę ciasto mam nadzieję że wyjdzie bo coś mi ostatnio zwykłe ciasta nie wychodzą

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g kości schabowych wieprzowych z rosołu,

    600 g udek drobiowych z rosołu,

    3/4 szklanki rosołu - szklanka 250 ml,

    4 łyżki kaszy manny,

    1 jajko rozmiar M,

    0,5 łyżeczki soli,

    1 szczypta pieprzu czarnego,

    1 łyżka czosnku niedźwiedziego,

    1 łyżeczka czosnku granulowanego,

    0,5 łyżki papryki słodkiej,

    1 łyżka bułki tartej drobnej,

    2 łyżki oleju,

    część warzyw z rosołu
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń

Pasztet - pieczeń dla leniwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na kanapki 1. Przygotowane wyjęte mięso razem z rosołem ostygnięte oczyścić z kości a następnie rękoma skubać na mniejsze części ( tak zwane szarpanie mięsa ). Do tak przygotowanego mięsa dodać przyprawy oraz całe jajko i kaszę manną dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się składników, do wymieszanego dodać bułkę tartą i także wymieszać
  • na kanapki 2. Gdy mamy już przygotowaną masę mięsną na pasztet wtedy niewielkie naczynie do zapiekania posmarować dno olejem, przełożyć całą masę mięsną uciskając łyżką aby nie było wolnych przestrzeni i wstawić do piekarnika zimnego ustawiając go na 200 stopni , piec na drugiej półce od dołu przez godzinę plus 10 minut na rozgrzanie piekarnika do ładnego zarumienienia się góry pasztetu. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wchłonięcia przez mięso tłuszczu który powstał w czasie pieczenia
  • na kanapki 3. I właśnie takie jedzonko z mięsa z rosołu będziemy mieli na kolację do kanapek, powiem wam że wyszło bardzo smaczne a co najfajniejsze po mimo że z wierzchu ładnie podpieczone to świetnie rozkłada się go na kanapce dociskając nożem. Do takiego jedzonka można przygotować surówkę a nawet na nie położyć pomidora, ogórka czy kto na co będzie miał ochotę. Tak że serdecznie polecam przygotowanie takiego jedzonka będziecie zachwyceni a i mięso z rosołu się nie zmarnuje
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować