Pasztet pieczarkowy z cieciorką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowy, jarski pasztet z pieczarkami i cieciorką, pachnący czosnkiem. Smakuje na ciepło podany w plastrach do obiadu i na zimno na kanapkę z ogórkiem kiszonym. Miękki, wilgotny i bezglutenowy.

  • 60 min

Składniki:

  • • 500 g pieczarek
    • 2 puszki lub 2 szklanki ugotowanej cieciorki
    • 1 cebula
    • 1 mały por
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 jajka
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sól, pieprz do smaku

Pasztet pieczarkowy z cieciorką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cieciorkę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc.
    • Następnego dnia gotować ok. 2 godzin albo użyć cieciorki z puszki.
    • Cebulę obrać i pokroić razem z porem w plastry i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i razem poddusić.
    • Cieciorkę i pieczarki przepuścić przez maszynkę.
    • Do zmielonej masy dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, siemię lniane i przyprawy.
    • Masę przełożyć do dwóch keksówek jednorazowych, wysmarowanych olejem.
    • Piec w temperaturze 180 st.C przez 40 minut.

Porady

Pasztet najlepiej się kroi po całkowitym wystygnięciu,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy