Pasztet mozaikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wygląda bardzo apetycznie. Smakuje na zimno z pieczywem.

  • 60 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    70 dag mielonego mięsa wieprzowego
    30 dag łopatki wieprzowej w kawałku
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki majeranku
    1 szklanka bułki tartej
    2 jajka
    1 czerwona papryka
    mały słoiczek czarnych oliwek (60 g po odsączeniu)
    ½ małego słoiczka zielonych oliwek
    3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, cukier do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet mozaikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju przez 10 minut. Mięso łopatki drobno kroimy i smażymy, aż będzie półmiękkie.
  • 2. Do miski wkładamy mięso mielone, mięso podsmażone, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę tartą, majeranek, musztardę i przecier. Mieszamy i łączymy z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką, przekrojonymi na pół oliwkami. Doprawiamy do smaku. Dwie małe formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę dociskając ją. Pieczemy 80 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC.

Porady

Pasztet najlepiej kroić po schłodzeniu, aby się nie kruszył.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować