• 1 godz. 40 min

Efektowna przekąska na Wielkanocny stół. Pasztet można uformować dowolnie,nadać mu jakiś określony kształt lub nadziać słone babeczki czy też wycisnąć przez szprycę do dekoracji ciast na krakersy. Możliwości jest wiele.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej

    3/4szklanki śmietany 30%

    3 ząbki czosnku

    2 średnie cebule

    1 mała marchewka

    1/2 korzenia pietruszki

    1/4 małego selera

    250g masła

    gałka muszkatołowa

    sól

    pieprz

    tymianek

    majeranek

    opcjonalnie 2 łyżki stołowe koniaku

    opcjonalnie 2 łyżki majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet Przekąski

Pasztet kura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet kura 1. Przygotować jedną dużą patelnię lub dwie mniejsze. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekaną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać pokrojone warzywa starte na grubej tarce,czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze chwilkę. Warzywa przesunąć na bok,dodać oczyszczone z błon wątróbki i smażyć ,aż wątróbki się lekko zrumienią,ale pozostaną różowe w środku. Doprawić solą i pieprzem. Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia można dodać dwie łyżki stołowe koniaku.
  • Pasztet kura 2. Całość podlać śmietaną i poddusić. Odstawić do wystygnięcia.
  • Pasztet kura 3. Wątróbkę wraz z warzywami przepuścić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,doprawić solą,pieprzem,tymiankiem,majerankiem i gałką muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy dodać 2 łyżki majonezu lub miękkiego masła.
  • Pasztet kura 4. Masę wyłożyć na półmisek i uformować kurę. Ozdobić sałatą i dowolnymi warzywami.
  • Pasztet jeż 5. Z pasztetu można uformować inny dowolny kształt.

Porady

Dla uszlachetnienia smaku na minutę przed końcem smażenia wątróbki można dodać 2 łyżki stołowe koniaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

4.71 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować