Tę potrawę pierwszy raz przyrządziłam na Święta Wielkanocne. Tak zasmakowała mojej rodzinie że aż uszy im się trzęsły. Teraz podaję ją niezależnie od czasu.
20 min
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
30 dag pieczarek
cebula
1/2 puszki groszku
10 dag sera
szczypiorek
natka z pietruszki
2 surowe jajka
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki majonezu
sól
pieprz
Pasztet jajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Grzybki podsmażamy z cebulą na oleju.
2.Pieczarki mieszamy z jajkami, dodajemy drobno posiekany szczypiorek i natkę, a także resztę składników - starty ser, groszek konserwowy, śmietanę i majonez. Wbijamy surowe jajka. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
3.Keksówkę smarujemy margaryną i opruszamy bułkę tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopniowym ok 1 godz.
Komentarze