Pasztet jajeczny

  • wyświetlono: 1048 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Może w tym roku zamiast mięsnego pasztetu skusicie się na pasztet z jajek. Jest bardzo smaczny i nie wymaga tyle nakładu pracy co pasztety z mięsa. U mnie z pewnością zagości na świątecznym stole.

alaaa

Składniki


9 jajek ugotowanych na twardo
2 jajka surowe
1 łyżka remulady duńskiej
2 łyżki majonezu
0,5 łyżki musztardy
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki śmietany gęstej 12%
1 płaska łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet jajeczny

  • 1. Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać żółtka, musztardę, majonez, remuladę, kaszę mannę, śmietanę, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia.

Porady

Remuladę duńską można zastąpić majonezem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiWielkanocdanie_jajeczne

Komentarze

Podobne przepisy

pasztet jajeczny z porem

Dodane przez: magdzia44448

WIELKANOCNY PASZTET JAJECZNY Z POREM

PYSZNY I SZYBKI W PRZYGOTOWANIU....

Pasztet jajeczny

Dodane przez: sbelata

Pasztet jajeczny

Pyszny pasztet, idealny na wielkanocne...

Pasztet

Dodane przez: CattiBrie

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Ten przepis najpierw przetestowała...

Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą

Dodane przez: JustKuchcik

Pasztet jajeczny z serkiem wiejskim i kukurydzą

Pożywny pasztet dla jaroszy i nie...

image-0fy2ch0

Dodane przez: beniawojt

Pasztet jajeczny z chrzanową wędliną

Smakuje wyśmienicie z kromką świeżego...

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Dodane przez: Anyzkowo

Pasztet jajeczny z pieczarkami

Pyszny z chrzanem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE